Pasen: begin van een veilige wereld
Op 21 maart mag je stemmen. Voor je stad en buurt. Politiek staat ver van veel mensen af. Er hangt voor hen een geur omheen van machtsspelletjes en beloften die niet waargemaakt worden. En dat terwijl de wereld onveiliger voelt. Je verwacht een overheid die je beschermt.
Maar kunnen we ooit veilig zijn? Veilig genoeg? En kan een overheid daarvoor zorgen? Op 12 maart komt Beatrice de Graaf in Alphen. Zij weet veel over hoe we kunnen werken aan een veiligere samenleving. Ze is ook heel realistisch. Veilig zijn we nooit honderd procent. Veilig zijn betekent niet dat er geen dreigingen meer bestaan.
Tegelijk roept zij op om moedig te zijn. Om het kwaad niet te accepteren. En om de strijd daartegen aan te gaan. Dat kan alleen, zegt zij, als we hoop hebben. Zonder hoop is de wereld zinloos en verloren. Waar haal je dan hoop vandaan? Hoop is geloof. Geloof dat er eens een einde komt aan het kwaad. Waarom zou je strijden tegen het kwaad, als je dat niet meer gelooft?
Als het om geloven gaat, kunnen de kerken en christenen een bijdrage leveren aan deze strijd. Want één ding blijven zij rotsvast geloven, dwars tegen alles in: het kwaad zál niet alleen overwonnen worden, het ís overwonnen. Pasen is het bewijs. Jezus’ verrijzenis is het begin van het einde van het kwaad. Begin van een nieuwe wereld. Er is hoop!